Makeisvalmistaja Halva on voittanut lifestylelehti LUXlifen Food & Drink Awards 2024 -kilpailun kategorian Best Liquorice Manufacturer 2024. LUXlife-lehti arvioi ja palkitsee vuosittain ruoka- ja juoma-alan toimijoita ympäri maailman. Ehdokkaita arvioidaan muun muassa yrityksen maineen, alan syvällisen asiantuntemuksen, asiakaspalautteiden, suositusten ja innovatiivisuuden näkökulmista.
– Tuntuu hyvältä, että meidät on valittu maailman parhaaksi. Palkinto on upea tunnustus koko henkilöstöllemme työstä maailman parhaan lakritsin kehittämiseksi. Tämä osoittaa, että makeisiamme, vahvaa brändiämme ja tuotekehitystämme arvostetaan myös kansainvälisesti, Halvan toimitusjohtaja Jean Karavokyros sanoo.
Vuodesta 1931 toiminut Halva tunnetaan erityisesti lakritsistaan ja salmiakistaan. Lakritsin tuotannosta noin 40 prosenttia menee vientiin. Tuotteita myydään noin 20 maassa, eniten Pohjoismaissa. Nopeimmin kasvaa vienti Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.
– Ulkomailla ja etenkin Yhdysvalloissa syödään paljon värillistä lakua, mangoa ja mansikkaa, mutta perinteinen musta lakritsikin maistuu monelle, Karavokyros kertoo.
Keittoaika ja lämpötila ratkaisevat
Halva on valmistanut lakritsia Pitäjänmäen-tehtaallaan Helsingissä 1950-luvulta lähtien, ja monet yhtiön makeistuotteista ovat maistuneet suomalaisille jo yli puolen vuosisadan ajan. Suomalaisten suosikkeja ovat muun muassa Wanhan ajan laku, King Kong -karkit ja Vanhat Autot.
– Ei ihme, että Halvan lakritsi on palkittu maailman parhaana. Meidän lakummehan maistuu parhaalta! Lakritsimassan keittäminen on lopputuloksen kannalta tärkeä työvaihe: keittoaika ja lämpötila ratkaisevat, kertoo makeistyöntekijä Tarmo Mähönen, joka on ollut töissä Halvalla 14 vuotta.
Ylpeästi suomalainen makeistehdas
Halvan perustivat Suomeen töiden perässä saapuneet kreikkalaiset veljekset, Jean ja Michael Karavokyros. He alkoivat valmistaa kreikkalaista herkkua, halvaa, isoäitinsä reseptillä. Samaa reseptiä Halva käyttää halvan valmistukseen edelleen. Muutaman vuoden jälkeen yritys laajensi muihin makeistuotteisiin.
Yrityksen johdossa on jo kolmannen polven perheyrittäjä, Jean Karavokyros, joka on jatkanut isänsä Fokion Karavokyroksen jalanjäljissä.
– Meillä on pitkä historia ja vahva perheyrityksen kulttuuri. Olemme ylpeitä siitä, että valmistamme tuotteemme Suomessa ja pidämme siitä kiinni jatkossakin, Jean Karavokyros sanoo.
Klassikkotuotteiden rinnalla Halva kehittää kuluttajien kaipaamia uutuustuotteita. Yritys on esimerkiksi kehittänyt gluteenittomia ja sokerittomia vaihtoehtoja kuluttajien toiveiden mukaan. Suurin osa tuotteista on vegaanisia.
– Panostamme tuotekehitykseen ja innovatiivisuuteen. Ketteränä organisaationa pystymme kokeilemaan ja tuomaan tuotteita markkinoille nopeasti. Olemme valmistaneet esimerkiksi lakritsin makuisia energiajuomaa ja popcornia. Jos kokeilu ei onnistu, keksimme uutta tilalle.
|